23
Apr

Manole & Hiram

   Posted by: admin   in DesTainuiri

Manole

…………………………..

“- De ce Manole… si apoi - Hiram?

- Pentru ca… in fata lui Manole… “Traditia” paleste… ca o simpla IMPOSTURA.

- Vrei sa spui?!…

- Exact ceea ce auzi ca spun!

- De ce o faci?

- Pentru ca se batjocoresc… pana si Strangerile de Mana intre Lei. Si atunci te intrebi: “Terfelirea unui Gest intr-un asemenea grad… nu ascunde, dincolo de caracterul infect al celui care o face, un Ne-Adevar Fundamental?”. Nu este nevoie de o Re-Semnificare?

- Nu stiu ce sa-ti spun…

- Hai ca-ti spun io… atunci: Hiram a fost omorat din vointa lui Solomon. Un Solomon Posedat de Orgoliu si Orbit de Gelozie. Un Solomon Damnat pe Vecie. Un Templu Blestemat cu un Nume Im-Propriu. O Arta Straveche care trebuie scoasa de sub Stigmatul “intelepciunii” unui Nebun.

- Tot ceea ce se… Este o minciuna?.. Nu pot sa cred!.. De unde le scoti?!..

- Nici nu vreau sa ma crezi. Vreau sa stii. Vreau sa intelegi Diferenta. Exista o Justitie… chiar si asupra capetelor plecate. Modelul Eschatologic figurat prin Ridicare este Nul. Au spus-o multi… inaintea mea.

- Si ce Propui?.. Pentru ca daca… nu propui…

- Masoara-le! Spun: Manole… in fruntea celor Noua; Unu cu Doi - Trei Mesteri… impreuna cu Trei Calfe si Patru Zidari. Arta - Imanenta Planului. Ridicare - Clasica, prin Arta… asemenea lui Dedal… si Sfarsit - asemenea lui Icar. Morala: “Arduus ad Solem”… Inariparea Virtutii si Permanenta Artei.

- Nu faci decat sa-ti atragi…

- Prin Icar… Dedal inaripeaza Soarele. El…si numai cei - asemenea lui… au privilegiul… de a-l cuprinde in Echer si Privi. El a Inventat, Numit si Folosit in Opera… ceea ce acum este recuzita unor infami.

Opera este intotdeauna un Loc de Cult - in care Gloata aduce Jertfe, Initiatii conserva Arta, Eroii’si gasesc Nemurirea iar Zeii’si contempla Epifaniile. Fie ca o numesti Labirint, Templu sau Biserica - Opera este un Loc de Cult…

Ce-ati facut voi… se numeste Erezie,.. Refuz al Ultimei Obediente,.. Oroare Revolutionara si Sfruntare Golaneasca exhibata de un Pitic Scelerat. Ati mers prea departe; va meritati iadul bolshevik; acceptati cadouri - jukarele ieftine… dintotdeauna… dionysiacilor; ce va mai place sa “traiti bine”… “venerabililor”! Veti crapa sfartecati… unul cate unul… in fruntea multimilor pe care aveti impresia ca le dirijati spre o “Noua” Ordine… mai “Equitabila”.

Pari surprins… Nu ma mira!.. Imi vine greu sa vorbesc mai departe unui om pierdut…

- Esti… Sunt curios ce vor spune…

- Oricum… nu mai intelegeau nimic din ceea ce puneau in Scena acolo! Niste maimutzoi de Autobaza! Este intolerabil ce se intampla. Si asta nu… de ieri de azi… De peste CC de ani. Atunci, ca si astazi,.. nishte bishnitzari s-au gandit ca… lor li se cuvine inteietatea.

Cand se apuca nishte… “nenici bourgeois” sa faca Rituri… se lasa prost!..

…pentru ca nenicii astia transforma totul in Kitsch… inclusiv Arta. Rezulta un talmesh-balmesh in care sunt maimutzarite la gramada, fara niciun discernamant… simboluri, stiluri, culturi intregi.

- Imi pare rau… ca… Eu nu pot sa fac asta!

- Ti-am cerut ceva?

- Te razbuni cumva?!…

- Am de ce?.. Nu!.. Un Gest mascarit… il Stigmatizeaza pe cel care… il face! Salvez doar… ce se mai poate fi salva. Iti dai seama ca puteam sa merg mult mai departe.

- Vrei sa spui ca eu…

- Mi-as fi dorit sa nu-mi fi intins mana aia… asa… atunci…”

………………………………………………………………………..

V. T. &  A.T.

This entry was posted on Tuesday, April 23rd, 2013 at 9:06 am and is filed under DesTainuiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed at this time.